Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako si udržať štíhlu postavu počas vianočných sviatkov?

Ako si udržať štíhlu postavu - dfslovakia.skStoly prehýbajúce sa pod sladkými koláčmi a chutnými hlavnými chodmi sú základom Vianoc. Počas sviatkov jeme mnohokrát aj vtedy, keď nie sme hladní. Predsa len, musíme vyskúšať všetky druhy koláčov, ktoré napiekla mama, babka aj kamarátka. A preto sa naskytuje otázka, je vôbec možné udržať si váhu a štíhlu postavu aj na Vianoce? Je, no musíte poznať niekoľko dôležitých pravidiel.


Základom je pohyb

Určite to poznáte. Počas celého roka sa pravidelne hýbete, zdravo jete a dávate si pozor na pitný režim. Následne však prídu sviatky a vy akosi zleniviete. Ráno alebo poobede sa vám cvičiť nechce a najradšej by ste zostali na sedačke pred televíziou. Na takýto denný režim hneď zabudnite. Samozrejme, je dobré oddýchnuť si a dať si pauzu na Štedrý deň a Nový rok. Ostatné dni však môžete venovať minimálne dlhšej prechádzke, joge, pilatesu alebo úplne bežnej cvičebnej rutine, ktorú cvičíte počas roka.

Oblečte sa do funkčného trička, legín a zoberte so sebou aj rodinu. Cvičenie v skupine je oveľa zábavnejšie a praktizovať ho môžete kdekoľvek. V obývačke, spálni či dokonca aj vonku. Stačí vám len kvalitný cvičebný úbor.
 

Jedzte pravidelne

Nehľadiac na to, čo jete, je nutné, aby ste mali nejaký systém. Dať si raz za čas niečo nezdravé je v poriadku, no ak ste si uvoľnili režim na dva či tri dni, sledujte sa. Prejedanie sa sladkosťami a iným jedlom vedie k malátnosti, zlému pocitu, výčitkám a negatívnym myšlienkam. Vyhnite sa im tým najjednoduchším spôsobom – jedzte len vtedy, keď ste hladní. Netlačte do seba niečo len preto “lebo sú sviatky”. Načúvajte svojmu telu a nechajte, nech vám samé povie, keď niečo chce.

Spolu s pravidelným jedením sa spája ešte jedna vec. Je ňou vychutnávanie si pokrmov. Opýtajte sa sami seba: kedy ste mali viac času na to, aby ste si v pokoji sadli a najedli sa v kruhu rodiny? Neberte si tanier k televízoru alebo počítaču. Sadnite si s blízkymi za sviatočný stôl, porozprávajte sa a užite si každé sústo.
 

Znížte príjem kalórií z nápojov

Dobrý pitný režim je kľúčový počas celého roka. Odborníci sa zhodujú, že každý by mal vypiť 1,5 – 2 litre v závislosti od aktivity. Problém prichádza na sviatky, ktoré nie sú len o dobrom jedle, ale aj o rôznych alkoholických a nealkoholických nápojoch plných cukru. Sladké nápoje sú oživením a jeden či dva poháre vám neuškodia. Keď však vypijete celú fľašu malinovky, dostanete do tela hneď niekoľko desiatok prázdnych kalórií. A práve tie sa podieľajú na priberaní.
 

Upravte recepty

Chcete odolať pokušeniu čo najjednoduchšie? Namiesto toho, aby ste pozerali z diaľky na koláče, ktoré si nemôžete dať, spravte ich zdravé verzie. V kuchárskych knihách nájdete stovky možností. Aj pri nich ale myslite na to, že to s nimi netreba preháňať. Sú síce zdravé, no majú svoju kalorickú hodnotu. A keď raz svoj denný príjem presiahnete, priberiete tak či tak.
 

Vyhýbajte sa stresu

Stres je problém 21. storočia a stretáme sa s ním každý deň. Počas Vianoc môžu byť jeho hladiny zvýšené, a to najmä z dôvodu nezdravého jedla. Neustále premýšľate, čo ste zjedli a ako to po sviatkoch zhodiť. Užívajte si Vianoce tak, ako sa patrí a nemyslite na to, čo bude po nich. Vytesnite tieto myšlienky z podvedomia. Ak sa vám to nedá, vyskúšajte jogu alebo meditáciu na vyčistenie hlavy. Na zníženie stresu pomáha aj dostatok spánku a pohodlné oblečenie, ktoré vás nikde netlačí.
 

Zopár dní nespraví žiadnu škodu

Sviatky sú o oddychu, relaxe a čase strávenom s rodinou. Jeden či dva dni plné dobrého jedla vám nespravia žiadnu škodu a rozhodne po nich nebudete obézni. Ak však chcete vedieť, ako nepribrať a užiť si Vianoce bez stresu z prebytočných kíl, držte sa našich overených rád. Uvidíte, že na váhe nepribudne ani gram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia