Kategórie
 
 
 
 
 
 

Vyberajte si plavky z tých najkvalitnejších vlákien. Povieme vám, ktoré to sú

Vyberajte si plavky z tých najkvalitnejších vlákien. Povieme vám, ktoré to súPri výbere dámskych plaviek je dôležité pozerať nielen na výzor, ale aj na materiál. Od toho závisí, koľko vám vydržia a či si aj po rokoch zachovajú rovnaký tvar a farbu. Niektoré typy sú odolné len voči chlóru, iné znesú aj soľ. Ešte predtým, ako vôbec do vody skočíte, by ste mali vedieť, čo máte na sebe oblečené. Ktorý materiál je ten najlepší?

 

Najčastejšia je zmes materiálov

Plavky sa spravidla vyrábajú z viacerých materiálov. Len málokedy sa stretnete iba s jedným. Dôvod je ten, že kombinácia viacerých typov poskytuje lepšie vlastnosti. Plavky dámske tak vydržia omnoho dlhšie. Je tiež dobré vedieť, že pánske a dámske plavky sa od seba diametrálne odlišujú. Spôsob, akým vyberáte odev na plávanie priateľovi či manželovi je iný, ako ten, ktorý využijete pri výbere toho svojho. Dôvodom je hlavne fakt, že muži nemajú vrchnú časť plaviek. A práve tá tvorí viac ako polovicu úspechu. Plavková podprsenka musí byť dostatočne pevná, aby udržala celý dekolt. Plus, musí byť vyrobená tak, aby po niekoľkých dňoch nestratila svoje charakteristické vlastnosti, ako napríklad tvar.

 

Odolné nielen proti vode

Celé aj dvojdielne plavky musia byť odolné voči chlórovej a slanej vode. To ale nie je všetko. Okrem vody existuje ešte jeden aspekt. A ten ničí plavky rovnako, ako soľ či chlór. Je ním UV žiarenie. Ultrafialové žiarenie väčšinou spôsobuje, že plavky strácajú farbu. Po pár dňoch vyzerajú, akoby ste ich používali niekoľko rokov. Niekedy, v spojení so soľou, dokážu spraviť ešte viac škôd. Napríklad, “vyžerú” určitú časť z látky. Nevýhodou je, že UV lúče žiaria neustále. Nehľadiac na to, či slnko svieti alebo je pod mrakom. Preto je dôležité, aby ste hľadali materiál s vysokou odolnosťou a dlhou výdržou.

 

Plavky celé Misano NeroPlusom je hypoalergénnosť

Mnohí ľudia to ani len netušia, no sú alergickí alebo citliví na niektoré typy materiálov. Výnimkou nie sú ani materiály použité pri výrobe plaviek. To je dôvod, prečo je dobré obzerať sa po hypoalergénnom tkanive. To zabezpečuje, že sa vám po oblečení neobjavia na pokožke červené a svrbivé škvrny. Hypoalergénny materiál je skvelý pre každého, nehľadiac na to, či alergiu máte alebo nie. Je k pokožke jemnejší a vo všeobecnosti kvalitnejší.

 

Najlepšie materiály pre plavky

Poďme sa však pozrieť na najobľúbenejšie materiály pre plavky. Ako sme už spomínali, spravidla ide o kombináciu, aby mal odev čo najviac dobrých vlastností. K najčastejšie používaným materiálom sa radia:

  • polybutylén – okrem plaviek sa využíva aj na výrobu mnohých iných produktov, ako napríklad fólie, fľaše či veľkoobjemové nádoby.
  • polyester – veľmi obľúbený materiál, ktorý má v móde široké zastúpenie. Má skvelé vlastnosti a rozumie si s inými tkaninami.
  • elastan – rovnako ako polyester, aj elastan je v móde veľmi obľúbený.
  • polyamid – syntetický materiál charakteristický tým, že rýchlo schne a absorbuje len veľmi málo vlhkosti. Často sa využíva v rámci športového oblečenia.

 

Dvojdielne aj celé plavky

Dvojdielne aj celé plavky sú veľmi podobné. To znamená, že sú vyrobené z rovnakého materiálu. Ich rozdiel je hlavne v tom, ako vyzerajú a na čo sú určené. Dvojdielne plavky sa využívajú na rekreačné kúpanie. Ľudia si ich berú k moru, na pláž a k bazénu. Celé plavky sú obľúbenejšie v rámci športovania. K ich silným stránkam patrí hlavne to, že sa vedia skvelo prispôsobiť a pri plávaní sa nikam neposúvajú.

 

Vyberte si ten najlepší materiál

Keď sa rozhodnete, že si zaobstaráte nové plavky, je dôležité, aby ste sledovali hlavne materiál. Ten dopredu napovie, či vám nový kúsok vydrží len jednu alebo päť sezón. Do plaviek sa rozhodne oplatí investovať. Zbytočne na nich nešetrite.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia